Konec tupým nožům

Obsah článku:
  1. Na ostro!
Rozdíl mezi ostrým a tupým nožem poznají nejen profesionální kuchaři, ale každý, kdo se pohybuje v kuchyni. Ať už vaříte pro rodinnou sešlost nebo si jen chcete připravit snídani, s tupým nožem toho moc neuděláte. I nožům tak musíme věnovat patřičnou péči. Nože si většinou koupíme ostré, ale používáním a dalšími zlozvyky v kuchyni je tupíme, takže časem nám dá velkou práci něco ukrojit nebo uříznout. Co vše jim škodí? - Šuplík: nože patří do stojanu, ne jeden na druhý do šuplíku - Myčka: nože do myčky nepatří, vždy jen ruční mytí - Talíře: krájení na talíři je spolehlivým zabijákem ostrosti nože. Krájet vždy na prkénku Většinou zjistíme, že si za tupost nožů můžeme tak trochu sami. I při správném skladování ale časem dojde k otupení ostří a je potřeba ho nabrousit, aby nůž opět dokonale řezal a krájel.

Na ostro!

To, zda je váš nůž tupý nebo nikoli poznáte docela jednoduchým testem. Vezměte rajče a zkuste ho nakrájet na plátky. Pro ostrý nůž to nebude problém, krájení na opravdu tenké plátky a navíc jeden plátek bude bez námahy jako druhý. Ovšem s tupým nožem se budete spíše trápit, rajče různě mačkat a zbavovat ho šťávy než se vám povede ukrojit alespoň nějaký kousek. Velmi tupý nůž má pak problém ukrojit i jablko nebo překrojit pečivo. Kromě práce, kterou vám tupé nože přidělávají, jsou navíc i velmi nebezpečné, protože hrozí poranění. Udržet nože v perfektním stavu pomůže brousek na nože Orava, který navíc umí nabrousit i nůžky a šroubováky. Dvoustupňový ostřící systém odvede tu nejlepší práci, vodící drážky udržují potřebný úhel a usnadní vám manipulaci s čepelí při broušení. Pro vyšší bezpečnost je brousek opatřen přísavnými gumovými nožičkami, které zajistí větší stabilitu během broušení. Udržovat své nože v kuchyni ostré znamená mít jistotu bezpečné a rychlé manipulace s nimi, snížení rizika nechtěného úrazu a také snadnější přípravu jídel.

Publikováno: 15. 01. 2020

Kategorie: Nech si poradit

Autor: Denisa Štumplová