Soave je lahodné italské víno

Soave je jedním z nejvíce vyvážených a reprezentativních italských bílých vín. V 70. a 80. letech 20. století začala některá velká průmyslová vinařství vyvážet velké množství vína Soave, aby využila jeho úspěchu, čímž se zničila pověst tohoto vína. Docházelo totiž k ředění, aby se mohlo víno prodávat za nižší cenu. Od konce 90. let 20. století zažívá Soave díky práci několika menších rodinných vinařství skutečnou renesanci. K oživení přispěl především pečlivý výběr vinic a použití 100% hroznů Garganega, dále pak i moderní vinifikace v malých šaržích a kontrolované prostředí.

Soave a hrozny Garganega

Nejdůležitější odrůdou vína Soave je Garganega. Soave je denominované víno (DOC), což znamená, že aby mohli výrobci označit víno tímto názvem, musí dodržet přísná pravidla. Týkají se například povolených hroznů ve směsi, která musí obsahovat nejméně 70 % odrůdy Garganega. Výrobci vína mohou přidat až 30 % Trebbiano di Soave (místí odrůda Trebbiano) a Chardonnay. V rámci těchto 30 % je také možné přidat 5 % dalších hroznů, které musí být uvedeny mezi těmi, jež jsou schváleny pro provincii Verona.

Území a vína

Vinařská oblast Soave se dělí na tři části, které podtrhují rozdíly v nadmořské výšce a historické tradici vinic. Na etiketách vína mohou být uvedeny tři podoblasti, a to Soave DOC, Soave DOC Classico a Soave DOC Colli Scaligeri.

S jakými potravinami pít víno?

Díky různým stylům (šumivé, suché neperlivé, sladké) a různým oblastem výroby (kopce, nížiny, vápenité půdy, sopečné půdy) je možné kombinovat víno s různými pokrmy. Lehčí a svěžejší Soave jsou ideální k předkrmům, šunce a čerstvým sýrům. Často se toto víno kombinuje s rybami. Pamatujte na to, že ke korýšům, měkkýšům a bílým rybám se hodí vyváženější vína. Mastné ryby vyžadují strukturovaná vína s výraznější kyselinkou. Jestliže si chcete koupit italské víno, podívejte se do e-shopu Vinodoc.

Publikováno: 26. 09. 2022

Kategorie: Nech si poradit

Autor: Denisa Štumplová